A small wading bird native to South America, the wattled jacana is easily recognizable for its long, thin toes, which it uses to walk on top of floating vegetation. 

Physical Description

Adults have chestnut-colored back and wings, with the rest of the body mostly black. Their bills are yellow. A red, fleshy shield reaches from the beak to the forehead, and reddish wattles hang near the base of the bill. Their legs and toes are long, thin and bluish gray, and they move with a high-stepping gait when walking. 

Juveniles' coloring includes brown upperparts, white underparts, and a pale stripe above the eye. Chicks are patterned in camouflage tones of buff, brown, and black.  

Size

Adults average around 10 inches (25 centimeters) long. Females are often larger than males.

Native Habitat

Wetlands and freshwater ecosystems in South America. They can also be found in Trinidad and Panama.

Communication

Jacanas call frequently to each other while flying or foraging. They will deliver a very loud “kak” call when predators are nearby.

Food/Eating Habits

Wattled jacanas mainly eat invertebrates like insects, worms, small crustaceans, snails, and mollusks. They also eat fruit and the seeds of aquatic plants. While foraging, they use their pointy beaks to flip and tug at leaves and lily pads. 

Sleep Habits

 Diurnal; active during the day and sleep at night. 

Social Structure

Social groups are centered around one female and several males. Females fight each other over control of these groups, which are called harems. 

Reproduction and Development

Unlike many other bid species, male jacanas do virtually all of the incubating and chick-rearing, with no help from the female. Rather than sitting on the eggs in the usual way, a male holds two eggs tucked under each wing against his body to keep them warm — a behavior called "wing-brooding." Females lay eggs in floating nests made from mats of vegetation, and will protect their nests by fighting rival females. After about 22-28 days, the eggs hatch. Although helpless for a short while, chicks can walk and forage after just two or three days. 

Conservation Efforts

Because they are common and widespread throughout South America’s tropical wetlands, wattled jacanas do not have any special legal protection. However, some populations are threatened by habitat loss as human development expands into previously isolated forests and wetlands. 

Help this Species

Consider going meat-free one day each week to help reduce the demand on the livestock industry and decrease your carbon footprint!

Avoid single-use plastics, such as plastic bottles, bags and utensils. Choosing reusable options instead can help reduce plastic pollution.

Be a smart consumer. Choose products made with sustainable ingredients, such as Smithsonian certified Bird Friendly coffees, which support farmers striving to limit their impact on wildlife and habitat.

Cite this page:
Smithsonian's National Zoo and Conservation Biology Institute. (n.d.). Wattled jacana. Retrieved November 5, 2026, from https://nationalzoo.si.edu/animals/wattled-jacana

Animal News

Photo from an animal live stream camera showing an adult female cheetah with five tiny cubs in a den.
October 09, 2026

The Smithsonian National Zoo's Cheetah Cub Cam Returns — With Five Adorable Reasons to Tune In ›

Four generations of one cheetah family now live at the Zoo's off-campus research facility. Meet the newest members.

Closeup of a porcupine's black-furred face
October 06, 2026

11 Fascinating Facts About North American Porcupines ›

There are plenty of surprises to discover about these prickly creatures.

A meerkat pokes its head into a jack-o-lantern
October 05, 2026

Watch Meerkats Explore Jack-o'-Lanterns and Cauldrons ›

Seven meerkats got a Halloween-themed surprise from their keepers. See how they dug in.